ERGENLİK DÖNEMİ, DÖNEME HAS PSİKOLOJİK SORUNLAR, ERGEN- EBEVEYN ÇATIŞMASI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Ergenlik, bir insanın tüm hayatını düşündüğünüzde aslında kısa bir dönemdir. Ancak bu dönem, çok fırtınalı bir dönemdir. Çünkü çocuk birkaç yıl içinde yoğun değişiklikler geçirmektedir. Kişi bu döneme çocuk olarak girer ve yetişkin olarak bitirmektedir. Çocuk henüz hızlı fiziksel büyümeye alışmamış olsa da cinsel gelişimin başlaması ve yaşadığı psikososyal değişimlerle ilgili olarak kendisiyle ve çevresiyle iletişimde sorunlar yaşamaktadır (www.ofneyapsam.com)
Ergenlik; çocukluk ve yetişkinlik arasındaki gelişimsel bir krizdir. Ergenlik, bireyin fiziksel, duygusal, cinsel ve psikososyal olgunlaşmayı deneyimlediği, bireysel bağımsızlık ve sosyal üretkenliğe ulaştığı bir dönemdir. Ergenlik, çocukluk ile yetişkinlik arasındaki uzun bir dönemdir. Gençlik, insanın büyüme ve olgunlaşma sürecidir. Bu süre 11-18 yaş aralığını kapsayabilmektedir. Bazı gençler için bu süre daha uzun veya daha kısa olabilmektedir. Gençler, yetişkin ya da çocuk olarak görülmedikleri bu geçiş dönemine uyum sağlamaya çalışırlar. Ergenlik hızlı bir gelişim süreci olduğu için bu dönem bazıları için çok çalkantılı olabilmektedir. Hızlı vücut değişimi gençlerde bazen kafa karışıklığına bazen de rehavete neden olabilmektedir. Hızlı bir vücut değişikliği, genç bir insanı kendisi için fazla endişelendirebilmekte ve kendisi ile daha fazla meşgul olmasına yol açabilmektedir.
Ergenlik; çocukluk ile yetişkinlik arasında psikolojik, sosyal ve fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşmanın olduğu, ilerideki yaşamı belirleyen çok özel bir yaşam evresidir. 12 ile 18 yaşları arasındaki bu dönem hayatın en zor ve meşakkatli dönemidir.
Anne ve babaların çocuklarının ergenlik dönemi ile baş etme yollarına erkenden başlamaları hem kendileri hem de çocukları için en iyi yol olacaktır. Gençler, bebeklik döneminden itibaren sağlıklı, karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde büyüdükleri ailelerde kendilerini hem güvende hissetmekte hem de ergenlik dönemini de daha rahat yaşarlar (www.ergenlik.net)
Bunun için aile kurumunun da temel gereksinimleri bulunmaktadır. Çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi sertifikası ile danışmanlık yapabilirsiniz.
Ailenin Temel Gereksinimleri Nelerdir?
1.Değerli olma duygusu
2. Güvende olma duygusu
3.Yakınlık ve dayanışma duygusu
4.Sorumluluk duygusu
5.Zorluklarla mücadele ederek onların üstesinden gelmeyi öğrenme
6.Mutluluk ve kendisini gerçekleştirme ortamı oluşturma
7.Sağlıklı manevi yaşamın temellerini oluşturma ortamı gibi temel gereksinimlere sahip olmalıdır.
Etiketler: Ergenlik,Kimlik Bütünlüğü
Nisan 05, 2024
Listeye dön