İşitme Problemi Olan Çocuklarda Dil Gelişimi
İŞİTME PROBLEMİ OLAN ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ
İşitme Sistemi nedir?
İşitme kaybı sadece duyma yeteceğimizi etkileyen bir bozukluk değildir. İşitme kaybı yaşamın genel kalitesini etkilemektedir.
Dil ve konuşma gelişimi, okuma becerileri, eğitimsel başarı, iş performansı, sosyal etkileşimler ve psikolojik durumu olumsuz etkileyebilir.
Çocuklarda işitme probleminin etkilerine değinmeden önce işitme sisteminden kısaca bahsetmek istiyorum.
İşitme Sisteminin yapısı
• Dış kulak,
• Orta kulak,
• İç kulak,
• Vestibülokoklear sinir,
• İşitsel beyin sapı
• Beyin işitsel kodeksi
İşitme Sisteminin işleyişi ?
Dış ve orta kulak sesi toplamaya, yükseltmeye ve koklaya iletmeye yarar. Bu nedenle dış ve orta kulak iletim sistemi olarak adlandırılır. Kokla işitme duyusunun gerçek organıdır ve 8. Sinirin işitsel dalı, ortaya çıkan sinir sinyalinin beyin sapına ve nihayetinde işlemleme için işitsel kortekse iletilmesinden sorumludur. Bu nedenle kokla ve işitsel sinir, sensorninöral sistemi oluşturur. Duyma işleminin gerçekleşmesi tüm bölümlerin düzgün bir şekilde çalışmasıyla olur. İşitme sistemindeki bölümlerin bazılarının çalışmaması yada yavaş çalışması sonucunda işitmemizde bozukluklar görülür.Titreşimle oluşan ses dalgaları kulak zarına gelir, ardından orta kulaktaki kemikçikler (üç kemik) titreşir ve bu titreşimler iç kulaktaki kokla içinden taşınır ve küçük tüy hücrelerini hareket ettirir. Hücreler bu hareketi algılar ve işitme siniri için kimyasal sinyallere dönüştürülerek impulslarlar beyne gönderir.
İşitme sisteminin Dil Gelişimine Etkileri
Hafif işitme kaybı olan çocuklar genellikle uygun akustik ortamlarda sunulan temel işitsel görevleri yerine getirebilirler. Çevre daha az elverişli hale geldiğinde yani ortamda gürültü olması nedeniyle işitme kaybının olumsuz etkileri daha belirgin hale gelir. Dilbilgisel morfemler diğer dil yapılarına kıyasla algısal olarak incelikli olduğundan işitme kaybı olan çocuklar morfolojik gelişimlerinde yaşanacak gecikmeler konusunda büyük risk altındadır. Çocuğun bu ince gramer ögelerine erişimini artırmak için işitme cihazı kullanımı, morfemlerin yaşa uygun gelişimin teşvik edebilir. Tek taraflı işitme kaybı olan çocukların bir kulakta normal işitme duyusu olmasına rağmen, kayıplarından dolayı akademik zorluklar açısından risk altındadırlar. Bu hem sesi lokalize etme hem de gürültüde işitme zorluğunu içerir. Ayrıca işitme kayıplarının etkileri nedeniyle bu çocukların okuldaki bilgileri almak ve anlamak için daha fazla çalışması gerekir. Hoffman 2-5, 5-3 yaşları arasındaki iki grup çocuğun sosyal etkileşim becerilerini karşılaştırmış. Bir grupta çok ileri işitme kaybı diğer grupta normal işitme kaybı var. İşitme kaybı daha az olan gruptaki çocuklar sağır olanlara göre daha iyi performans göstermişlerdir. Ayrıca çocukların sosyal yeterliliklerinin çocuğun işitme durumu ve çocuğun dil gelişimi derecesi ile öngörülebileceğini bulmuşlardır. Çok ileri derecede işitme kaybının dil ve konuşma gelişimi üzerinde çok olumsuz etkileri olmaktadır. Okulda başarılı olma yetenekleri, sosyal becerilerini olumsuz etkiler.
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ EĞİTİMİ HAKKINDA
AYRINTILI BİLGİ ALMAK VE KAYIT OLMAK İÇİN:
0322 458 0 458 – 0507 204 61 82
0542 204 61 82 - 0507 204 61 83
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI EĞİTİMİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ. (120 Saat)
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ EĞİTİMİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ. (64 Saat)
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU UZMANLIK EĞİTİMİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ. (560 Saat)
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI YÜKSEK LİSANSI YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ. (YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ)
Etiketler: işitme problemli çocuklarda dil gelişimi, dil gelişimi, konuşma bozuklukları
Ekim 02, 2022
Listeye dön