Yetişkin bireyler sözel iletişimlerde yaşadığı konuşma bozukluklarından dolayı problem yaşamaktadır. Bu problemler daha çok düzensiz ritimde/hızlı konuşma, takılarak konuşma, kekeleyerek konuşma, bazı sözcüklerde takılma gibi problemler olmaktadır. Bazı seslerin çıkartılmasında yaşanan zorluk kelimenin tam anlaşılmamasına neden olur. Ayrıca bazı kasların yetersiz çalışmasından kaynaklı olarak kişi kelimelerin çıkarmasında zorlanır.
Kişinin yaşadığı probleme uygun tedavi yöntemi uygulanır.Öncelikle problemin kaynağı tespit edilir ve o yöne doğru doğru teknik ile uygulama yapılır. Kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması, seslerin ve nefesin kullanımı yönünde çalışmalar egzersizler gerçekleştirilir.
Konuşma bozukluğu yaşayan bireyin iş ve yaşam performansında düşüklük görüleceği gibi bu aynı zamanda psikolojik problemlere de yol açmaktadır.Kişinin beden ve ruhsal sağlığı için uygun tedavi yöntemi ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Yöntemler: Doğru Nefes Alma
Konuşma insanlar arasındaki başlıca iletişim kaynağıdır. Konuşma sağlıklı gerçekleşmediğinde iletişim kurmada problem yaşandığı gibi bireyin de kendini mutsuz hissetmesine yol açar. İnsanlarla iletişim kuramama ilerleyen zamanlarda daha farklı psikolojik sorunlara da yol açabilir. Diyafram Nefesi Öğretimi Öncelikle kişinin doğru nefes alıp almadığı kontrol edilir. Çoğu kişi göğüs nefesi kullanıp dar bir alanda nefes almaktadır, ve bu kişilerin bir çoğu da nefesi boğazda tutarak konuşur.
Ses tellerinin tek bir görevi varken boğazda bir de nefesi tutmak ayrıca ses tellerini zorlar. Ciğerlerin daha fazla kapasitede oksijen alabilmesi için nefes alırken diyafram şişirilir, diyafram aşağı doğru hareket eder, böylelikle göğüs kafesi aşağı iner ve ciğerlerin alt loplarına da oksijen dolduğundan mevcutta daha çok oksijen ciğerlere dolar.
Diyafram nefesi akciğerlere alınan oksijenin daha fazla alınmasını sağlar hem organlar için hem konuşurken güç aldığımız yerdir. Aynı zamanda sakinleşme amaçlı kullanılan bir nefestir.
Egzersizler
Dil Egzersizleri:
Dil kaslarını geliştirerek çıkarılamayan kelimelerin daha rahat çıkarılmasını sağlamak için dil egzersizleri yaptırılır
- Dil hızlı bir şekilde karşıya doğru çıkartılır.
- Dil çıkarabildiği en uz noktaya kadar uzatılıp burna doğru götürülmeye çalışılır. Aynı hareket sağa- sola, yukarı - aşağı şeklinde devam ettirilir.
- Dudaklarda çikolata varmışçasına dil ile tüm dudaklar dairesel şekilde yalanır. Tek yöne doğru yapıldıktan sonra ters yöne doğru yalama işlemi tekrarlanır.
- Dili ağız içinde döndürerek ısırmak.
- Dili hızlı bir hareketler “rrr” sesini çıkartmak.
- Ağza mantar alarak okumalar yapmak.
Egzersizler
Dudak Egzersizleri:
Dudakların hareketliliğini artırarak çalışmayan kasları çalıştırmak ve ardından seslerin daha düzgün çıkmasını sağlamak
- Dudakları “ü” harfi söylermişçesine yapıp kısa kısa üfleme hareketi
- Balık şeklinde dudakların yanak içeri çekilerek dudakların birbirine açılıp kapanma hareketin yapılması
- Dudakların hızlı bir şekilde hava yolu ile “bıırr” sesinin çıkarılması. Kişi eğer bu hareketi yapmakta zorlanıyorsa parmaklarını dudakların kenarına dikey bir şekilde yerleştirebilir.
- Vural vokal çalışmaları arttırım çalışmaları gerçekleştirilir.
Yanak egzersizleri
-Yanakların önce birini sonra diğerini sıra ile şişirme
- Dili yanakların sağ ve sol tarafında gezdirme
- Yanakları dişlermişcesine haraket ettirmek