Montessori Eğitmen Eğitimi
Öncelikle Montessori Eğitmen Eğitimine giriş yapmadan önce, Montessori Eğitimi nedir, neden önemli bir eğitim metodu olarak değerlendirilmektedir kısaca bilgi verelim sizlere. Montessori Eğitimi Uzun zamandır duyulan ancak ülkemiz de son 10 yıldır aktif olarak eğitimleri verilmeye başlayan bir eğitim sistemidir. En genel ve kapsayıcı tanımı olarak her çocuğun öğrenme seviyesinin farklı olduğu bilinmesi gereklidir. Her çocuğa verilecek eğitimin de farklı olmasını savunan ve çocukların yeteneklerini ve gelişmesi gereken alanlarını çok erken yaşta tespit edilmesini savunan bir eğitim sistemdir.
Erken yaşta keşfedilen çocukların hayatları boyunca başarılı olacağı, mutlu olacağı savunulmaktadır. Çocuk merkezli eğitim sistemi, her çocuğun farklı beceri ve ilgi alanlarına sahip olduğunu ve her çocuğun farklı bir oranda öğrendiğini kabul eder. Bu nedenle çocukların kendi eğitim süreçlerinde belirleyici bir rol oynamalarına olanak tanır.
Montessori Eğitimi Metodu ne işe yarar?
Montessori Eğitimi, aslında tüm eğitim metodların da olduğu gibi çocukların yaratıcılık, problem çözme becerileri, akıl yürütme ve zaman yönetimi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur ve onları gerçek sosyal ilişkilerine hazırlar. Bu eğitim modelinde amaçlanan, çocuklarımızın yaşam becerilerini en sağlıklı şekilde öğrenmelerini sağlamaktır. Güçlü bir karakter ve kişilik kazanmalarını sağlamak ve kendi öz farkındalıklarını kazandırmaktadır.
Montessori Eğitimi, bütünsel öğrenmeyi destekler, temel düşünme becerisini geliştirir, aynı zamanda zekâları, düşünceleri ve bedenleri birlikte çalıştığından, kazanımlar daha kalıcı olmaktadır. Bu eğitim metodun da dikkat edilen en önemli konu, çocukların kişiliği, bağımsızlığı ve bütünlüğü ilkesidir.
Montessori Eğitimi Uygulamaları ve Kullanılan Araçlar Nelerdir?
Bu konuda sizlere farklı dört öğrenim modeline değineceğiniz, bu eğitim modelin de tüm konuların üzerinde birlikte geçmiş olacağız.
Öncelikle, standart günlük yaşantımız ile edindiğimiz kazanımlarımız nelerdir. Biraz farkındalığımızı yükselterek günlük yaşantımız da ki kazanımlarımızı görelim isterseniz. Okul hayatına başlamış çocuklarımız, genel itibari ile ev ve okul arasında geçen bir rutinleri bulunmaktadır. Bu rutinde farkında olmadan kullanılan araç gereçler çocuklarımıza farkı deneyimler kazandırmaktadır. Örneğin ulaşım için kullanılan taşıt, otobüs, bisiklet gibi araçlar, çocukların ilerleyen yaşlar da seçeceği ulaşım aracını belirlemesine, karar vermesine yardımcı olacaktır. Bu süreçte kullanacağı ulaşım araçlarını seçmeyi, dikkat, el-göz koordinasyonu, sınırlar, kendini kontrol etme ve benlik saygısının gelişimini destekler.
Duygusal açıdan çocuklarımızın gelişimi ise, duygu araçların amacı, duyularını etkileyerek çalışmasını sağlamaktır. Bu süreçte yaş aralığında sağlanması, doğru gözlemlenmesi de unutulmamalıdır. Tüm kavramsal bilgilerin çocuklarımız tarafından dokunma, gözlem ve hissetme yoluyla öğrenilecektir. Bu öğrenmenin ise daha fazla kalıcı hale geleceği de unutulmamalıdır.
Sayısal yani matematik becerilerinin kazanımların da ise, matematiği zor olarak kabul etmek yerine ön yargılarımızı yıkarak eğlenerek, oyunlar ile öğrenmek amaçlanır. Burada da diğer kazanımlar da olduğu gibi önemli olan hiçbir zaman başarılı olmak değildir. Matematiksel kavramları öğrenmek, çocuğumuza bu alışkanlıkları acele etmeden yavaş yavaş öğrenmesini sağlamaktadır.
Ve son olarak çocuklarımızın dil gelişimi, hayatında ki herkes ile iletişim kurmaları için yine çok önemli bir konudur. Çocukluk dönemin de kısıtlı ihtiyaçları olan ancak ilerleyen yaşlar da hayatını tamimiyle iletişimle götürecektir. Çocuklarımız açısından bu dönem de maksimum kazanım sağlanması amaçlanmaktadır. Çocuklarımızın kendilerini ifade etmeleri, düşünmek için kullandıkları en önemli becerisidir. Montessori eğitimi metodunda çocuklar önce sesleri tanır, hemen arkasından seslerin ifade ettiği harfleri öğrenir, hemen arkasına okuma gelir ve bu da aslından kendisini ifade etmek seslendirme işlemidir. Ancak bura da önemli olan okuduğunu anlama sürecedir. Bu alanda ki kazanımları ise, çocuğumuza anlayabileceği metinler verilerek, zaman kaybetmek yerine kendisinden benzer metinler oluşturması istenerek sağlanmaktadır.
Montessori Eğitmen Eğitimi İş İmkanları Nelerdir?
- Çocuklara yönelik oyun atölyelerin de çalışabilirsiniz
- Kreşler de çalışabilirsiniz
- Özel okullar da çalışabilirsiniz
- Kendinize ait oyun atölyesi açabilirsiniz
- Rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirsiniz
- Turizm bölgesinde olan Oteller de çalışabilirsiniz
Montessori Eğitmen Eğitimi Kazanımları Nelerdir?
- Çocuk daha düzenli bir hayata geçer
- Yaşıtlarına ve aile büyüklerine karşı ilişkileri daha düzenli hale gelir.
- Planlama yeteneği gelişir.
- Bulunduğu yere karşı aitlik hissi gelişir.
- Kendine karşı Özgüveni artar, yapabilme iç güdüsü kuvvetlenir.
Montessori Eğitmen Eğitimine Kimler Katılabilir?
- Veliler
- Psikologlar,
- Doktorlar,
- Resim Öğretmenleri,
- Psikolojik Danışman,
- Özel Eğitim uzmanı,
- Sosyal Hizmet Uzmanı,
- Sosyologlar,
- Okul Öncesi Öğretmeni,
- Ana Sınıfı Öğretmenleri
- Çocuk Gelişimi Öğretmenleri,
- Sınıf Öğretmenleri,
- Aile Danışmanları,
- Bu bölümlerin lisans ve yüksek lisanslarını yapan kişiler,
Bu alana ilgi duyan herkes katılabilir.