Ses Bilgisi ve Alt Dalları Nelerdir ?

Ses Bilgisi ve Alt Dalları Nelerdir ?

Ses bilgisi tanımı

  Fonetik sözcüğü Yunanca`dan üretilmiştir. Fonetik kelimesi phone sözcüğünden gelmiştir. Anlamı ise işitilen ve duyulan  phonetikos sözcüğünden türemiştir.
  Ses bilgisi tanımı - Seslerin özelliklerini, özellikle konuşma seslerinin özelliklerin inceleyen ve bunların tanımlanması, sınıflandırılması ve transkripsiyonu için yöntemler sağlayan bilim sahesidir.


  Ses bilgisi kendi içinde genel ve özel ses bilgisi olarak ikiye ayrılır.
Genel ses bilgisi - Dilde yer alan işaretlerin alınması ve doğru şekilde aktarılmasına bakar. Üç prensiple çalışıyor.
Boğumlama - Daha çok fizyolojik açıdan bakar.
İşitsel ses bilgisi - Seslerin beyinde nasıl algılandığını inceler.
Sesçil dil bilgisi ise - Dilin fiziksel yapısı ve seslerin kodlamasıyla ilgilenir.


Ses bilgisi ve alt dalları
Fonetik iki esas dala bölünür. Durgun ve gelişmeli fonetik 
  Durgun fonetik - seslerin nasıl ve nerede kullanacaklarını, gelişmeli fonetik ise fonemenlerin değişikliklere uğradığını gösterir.
  Fonetik bakımından konuşmamızın temelini teşkil eden sesler ciğerimize dolmuş havanın dışarı çıkması sırasında vücuda gelir. Dışarıya çıkan nefes boğazımızda, ağzımızda, burnumuzda bazı uzuvlarımızın yardımı ile şekillenerek ses kılığına girdikleri için ikiye ayrılıyorlar.


  Nefes uzuvları olarak diyafram, ciyerler ve nefes borusu konuşmak için gereken nefesi verirler. Gırtlak, ağız, burun tınlama ve telaffuzun vukua geldiği yerlerdir. Dilin manaya bağlı olan tarafı gibi dış kalıbı da değişir. Unutulmaması gereken bir nokta var ki, fonetik değişimlerin başıboş değil de genel temayüllerle tabi olarak inkişaf ettiğidir.
  Ses biliminin karşılaştırmalı, genel, eşsüremli, ve altsürmeli dalları da vardır.


Alt ses bilgisi birkaç çeşidi vardır.

  Ana alt ses birimi konuma ve fonetik ortama minimum düzeyde bağlı oluyor.
Kombinatoryal ses birimleri seslerin fonetik ortamının etkisi altında birlikte ilişkili fonem uygulamalarıdır. Örneğin, tır kelimesinde t daha sert, ama tir kelimesinde yumuşak oluyor.
Konumsal ses birimleri hece ve kelimede olan ilişkili fonem uygulamalarıdır. Dil ve konuşma bozuklukları hakkında detaylı bilgiler için eğitim danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz

Etiketler: Ses bilgisi,dil ve konuşma ,alt dalları
Nisan 12, 2023
Listeye dön