Montessori Nedir?
İsmini İtalya’nın ilk kadın doktoru olan pedagog Maria Montessori’den alan Montessori felsefesi, okullarda tercih edilen ve evde de uygulayabileceğiniz kapsamlı bir eğitim sistemi. Montessori eğitiminin merkezinde öğrenci yer alır. Bu eğitim sistemi, her çocuğun öğrenme hızının, ilgi duyduğu alanların ve becerilerinin farklı olduğunu kabul eder. Montessori’ye göre çocuk özgürdür ve birey olma duygusuna; yetenekleri, ilgi alanlarına ve kendi öğrenme hızına göre ulaşabilir. Bu eğitim sisteminde çocuk özgür bırakılır, dilediği kadar hata yapabilir ve öğrenme hızına göre istediği kadar tekrar etme hakkına sahip olur.
Yani Montessori eğitimi ile çocuk, kendi becerilerini kendi tercihi ve öğrenme hızıyla geliştirerek bireysel kişiliğini oluşturur. Kişisel gelişim desteği, onu özgür bırakarak gerçekleşir. Bu noktada yetişkinlerin görevi ise çocuğun içindeki yeteneği ve gizli gücü uyandırmak, onları gelişim sürecinde desteklemektir.
Montessori çocuğa ne kazandırır?
Çocuklar bir takım bilgileri keşfetmek ve yeni beceriler kazanmak için maksimum potansiyellerini geliştirerek bireysel veya gruplar halinde çalışırlar. Çocuklar yaşlarına göre beceriler kazanır ve bu beceriler zamanla pekiştirilir. Montesori eğitiminde bilim, müzik, matematik ve sosyal ve daha pek çok konuda gelişim gösterebilirler. Örneğin piyona çalma, matematik işlemleri, alfabeyi öğrenme ve insan ilişkileri hakkında detaylı konular ile çocuklar yeni bir hayatla tanışırlar. Bu dönem alınan eğitim çocuğun alt yapısını olumlu yönde etkiler ve bu durum ilerleyen yaşını da büyük oranda etkileyebilir.
Montessori okullarında ne yapılır?
Montessori eğitimi veren kreşlerde ve okullarda öğretmenin görevi çevreyi hazırlamak ve çocukların çevreyle etkileşime geçmesini sağlamaktır. Montessori sınıfları yaş gruplarına göre ayrılmakta, çocukların ihtiyacına göre düzenlenmekte ve materyaller çocukların ilgi alanlarını ve gelişim alanlarını desteklemek üzere hazırlanmaktadır. Montessori eğitim sistemi gereği; çocuklar, merakları doğrultusunda, kendi kendilerine şekillendirdikleri ve kendi hızlarında ilerledikleri bir öğrenme deneyimi yaşamaktadır.
Montessori oyuncakları nelerdir?
Montessori yöntemi, oyuncakları beş gruba ayırmaktadır. Bu gruplar; günlük yaşam becerileri, duyu, matematik, dil ve kozmik eğitimdir. Montessori oyuncakları ve materyalleri bu alanların geliştirilmesi için hazırlanmıştır. Oyuncaklar gelişimi her alanda en iyi şekilde desteklemeyi hedeflemektedir ve günlük hayatta kullanılan materyallerin minyatür hali şeklindedir.
Günlük yaşam becerileri oyuncakları el yıkama, giyinme ve temizlik gibi alanlardaki becerileri geliştirmeyi sağlayan her türlü materyaldir. Bunlar temizlik seti, yemek seti, düğme ilikleme, ayakkabı bağlama gibi oyun ve oyuncaklardır. Zil, renk ve ses kutuları, dokunma tabletleri duyu oyuncaklarını oluşturmaktadır. Sayı çubukları, zımpara kağıdından rakamlar ve toplama-çıkarma tahtaları matematik, zımpara kağıdından harfler, hareketli alfabe ve gramer kutusu gibi oyuncaklar da dil materyallerini oluşturmaktadır. Güneş sistemi, hayvanlar ve haritalar da kozmik eğitim materyalleridir.
Montessori Etkinliklerinin Çocuğa Faydaları Neler?