Drama yönteminde, bütün duyu organları kullanıldığı için çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedeni de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişmektedir. Böylece sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Drama, çocuğun utangaçlık, çekingenlik vb. olumsuz duygulardan arınmasını sağlar.
Yaratıcı Drama Eğitimi, oyun oynayarak yapıldığından soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Bu şekilde karmaşık durumları bile çocuk kolayca anlar ve yorumlar, çatışmalarla baş etme becerisi kazanır.
Yaratıcı Drama Eğitimi, çocuğun hayal gücünü geliştirir ve zenginleştirir. Bilim ve teknolojideki buluşların, temeline baktığımız da hayal gücünün önemini daha fazla anlayabiliriz.
Yaratıcı Drama Eğitimi, çocuğun eleştirel düşünme becerisinin gelişmesine katkıda bulunur. Çocuk, olaylara ve hayata eleştirel bir gözle bakmayı, yorumlamayı öğrenir.
Yaratıcı Drama Eğitimi, çok önemli bir öğrenme yoludur. Drama aracılığı ile çocuk, olaylar ve durumları, bunların arasındaki bağlantıları kolayca öğrenebilir.
Yaratıcı Drama Eğitimi, Yapılan etkinlikler sırasında duygular da yansıtıldığından çocuğun duygusal gelişimini olumlu yönde etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur. Çocuğun günlük sıkıntılardan kurtulup deşarj olmasını sağlar. Çocuk drama etkinlikleri içinde kendini ve çevresini, çevresindeki insanları daha iyi tanır. Böylece çocuğun empati kurma becerisi gelişir ve çevresindeki diğer bireyleri ve olayları anlaması kolaylaşır.
Yaratıcı drama eğitimi ile eğitimini renklendirip bir çok sabah egzersizleri yaparak öğrencileri ile eğitime başlamadan önce ve ders devam ederken sınıfın dikkati dağıldığında sınıfı kolaylıkla toparlayabilecek yaptıracağı egzersizlerle çok daha verimli bir öğretmen olabilecektir. Ayrıca alacağı Yaratıcı Drama Eğitimi sadece sınıf için değil evde aile ortamında da kullanabileceği onlarca teknik öğrenecek kendi ailesine de drama ile mutlu bir yaşam sürmede katkı sağlayacaktır.
- Tanıma ve tanışma etkinlikleri
- İletişim ve etkileşim etkinlikleri
- Isınma, uyum ve güven etkinlikleri
- Duyulara yönelik çalışmalar
- Algi eğitimi ve empati gelişim çalışmaları
- İletişim becerilerine yönelik çalışmalar
- Oyun ve yaratıcı drama ilişkisine yönelik çalışmalar
- Doğaçlama çalışmaları
- Tiyatro ve yaratıcı drama ilişkisine yönelik çalışmalar
- Hareket, ses ve nefes çalışmaları
- Yaratıcı dramanın temel kavramlarına yönelik çalışmalar
- İletişim ve etkileşime yönelik çalışmalar
- Isınma, uyum ve güvene yönelik ayrıntılı çalışmalar
- Dramatik kurgunun bileşenlerine yönelik çalışmalar
- Ses ve nefes çalışmaları
- Oyun ve yaratıcı drama ilişkisine yönelik çalışmalar
- Müzik ve ritim çalışmaları
- Doğaçlama çalışmaları
- Yaratıcı drama tekniklerine yönelik çalışmalar
- Yaratıcı drama da öğrenme ve öğretme süreçlerine yönelik çalışmalar
- Plastik sanatlar ve yaratıcı drama ilişkisine yönelik çalışmalar
- Dans, devinim ve ritüellerin yaratıcı drama da kullanımına yönelik çalışmalar
- Farklı mekanlarda yaratıcı drama çalışmaları
Yaratıcı Drama Sertifikası Eğitimi Yöntemleri
Yaratıcı drama uygulamalarında genellikle 4 tür uygulama aşaması vardır;
Isınma ve Rahatlama Çalışmaları: Çeşitli yöntemlerle 5 duyuyu kullanma, gözlemyetisini geliştirme, bedensel ve dokunsal çalışmaların yapılması, tanışma, etkileşim kurma, güven ve uyum sağlama gibi özellikleri katılımcıya kazandıran, grup liderinin yöneticiliğinde yapılan çalışmadır.
Oyunlar: Belirlenmiş kurallar içinde özgürce oyun oynama ve bu oyunları geliştirme çalışmalarından oluşur. Kimi zaman bilinen çocuk oyunlarından yararlanılır.
Doğaçlama: Daha az kesin olarak belirlenmiş bir süreç olup, saptanan konu yada temadan yola çıkılır veya saptanan bir hedefe doğru belli aşamalarla yol alınır. Bireysel ve grupsal yaratıcılığın en çok ön plana çıktığı çalışmalardır.
Oluşum: Bu süreç kimi zaman önceden hiç belirlenmemiş bir çıkış noktasından, kimi zamanda bir nesne, resim, fotoğraf, heykel vb. ile iletişim kurma ile başlar. Sürecin nasıl gelişeceği ve nereye varacağı önceden belirsizdir.